Skip Navigation LinksStudent Life > Literacy > Test Day
 
Student Life
Print this page


Thursday, October 20th 2016

On Line Version

 

  • Only eligible test writers should be at school on this day.
  • Non test writers will complete independent study at home.
  • The successful completion of the OSSLT (or the OSSLC)
    is a requirement for a high school diploma.

Test Session I - Morning (A.M.) - 8:55 a.m. start

 

TIME 

EVENT 

8:55

Report to assigned rooms

9:00 - 9:05

Instructions

9:05 - 10:20

BOOKLET 1 (75 minutes)

10:20 - 10:35

Break (15 minutes)

10:35 - 11:50

BOOKLET 2 (75 minutes)

11:50 - 12:00

Questionnaire (10 minutes)

12:00

Students exit the building unless

approved for extra time

 

Test Session II - Afternoon (P.M.) - 12:10 p.m. start

 

Students who arrive early should report to the Cafetorium

 

TIME 

EVENT 

11:45 - 12:00

Students who arrive early

report to the Cafetorium

12:05

Leave the Cafetorium and report

to assigned rooms

12:10 - 12:15

Instructions

12:15 - 1:30

BOOKLET 1 (75 minutes)

1:30 - 1:45

Break (15 minutes)  

1:45 - 3:00

BOOKLET 2 (75 minutes)

3:00 - 3:10

Questionnaire (10 minutes)

 

Who is Eligible to Write the Test?

  • students who entered Grade 9 during the 2014-2015 school year

  • students who have not yet passed the test

  • students who were absent or deferred for the OSSLT last year

  • students who were exempt, but who are now working toward an OSSD

A list of eligible students will be posted outside student reception. Is your name there? If not, should your name be there? If you are uncertain, please check with the office.

 

There will be not be another opportunity to write the Literacy Test. Successful completion of the OSSLT (or equivalency with the OSSLC) is a requirement to achieve a high school diploma.

 

Consistency and Fairness

The conditions of the test administration include a time limit as well as limited access to the text booklets. Students work on one booklet at a time and must place a security seal on each booklet as it is completed and handed in.

 

Common Mistakes to Avoid

The biggest stumbling block to success is failure to follow the instructions.

 

If you are asked to write three paragraphs, do not write nine. If you are asked to look at a photograph and write a news report, do not write an opinion piece. Do what you are asked to do. Follow the instructions!

 

The next most common mistake: failing to budget your time.

 

Be sure to leave 20-30 minutes for that writing task that is in each booklet. Buy or borrow a watch ... and use it. The supervisors are instructed to warn you when there are only 15 minutes remaining.

 

Punctuality and Attendance

Students who are late by up to 30 minutes will be permitted to write both test booklets. However, the instructions will not be repeated and students will not be granted extra time to compensate for their late arrival.

 

Students arriving more than 30 minutes late but before or during the break will not be permitted to write the first booklet, but will be permitted to write the second test booklet after the break, with the rest of the students.

Student photo
Copyright © 2017 Peel District School Board